2009. június 15., hétfő

Horgolás leírással

Előző bejegyzésemben említettem, hogy horgolni kezdtem. Korábban ez nem állt a szándékomban, de aztán kaptam egy csomó régi horgolós könyvet, füzetet, újságot (de tényleg egy nagy halommal), amit egy kedves ismerősöm mentett meg az eltüzeléstől. Ezekben aztán még több horgolt csoda van, mint kötött. Mivel eddig csak két tűvel ügyködtem, egy egyszerű dolgot akartam horgolni kezdésként, ez a szőnyeg pedig igazán nem bonyolult. Tulajdonképpen a nagyi négyzete is ezen a szisztémán alapul (legalábbis az egyik fajtája), csak ott körbe kell horgolni. Lehet, hogy később azt is megmutatom.

Szóval, az alaplépésektől kezdve:

Csinálunk egy hurkot.


Ezen áthúzzuk a fonalat.

Ez lesz az első szem.


A többi már megy magától. Ez itt egy láncszemsor. A kezdő szemszám 6-tal osztható legyen, mert a minta 2x3 szemet fogyaszt. + 2 szem kell a magasításhoz, ami majd a kövekező sorhoz tartozik.
A következő sort a szélétől a 4.szembe felvett egyráhajtásos pálcával kezdjük, ami a következőkből áll: 1 ráhajtás a tűre (lsd. az előző képet) + beleszúrunk a láncszemsorba és felveszünk egy szemet. Így most 3 szem van a tűn, amit kettőben veszünk le (2x 2 szemet).A következő egyráhajtásos pálcát a mellette lévő szembe szúrjuk.
A 3-ikat a harmadikba.


Kész az első minta, most jön három láncszem.
És megint háromszor az egyráhajtásos.
Most így néz ki a munka.
Ha széléhez érünk, az utolsó szembe 1 egyráhajtásost készítünk.
Az utolsó két szemet a következő sor színével hurkoljuk le.A második sorban, ahol a láncszemsor van, 3 egyráhajtásos pálcát horgolunk, de mindegyiket egy szembe szúrjuk bele, méghozzá a legelső láncszemsor középső szemébe.


Ez a második egyráhajtásos.És kész a második sor első mintája.
Most megint láncszemsor jön 3 szemből. A második sor tehát ugyanúgy működik, mint az első, csak fordítva, ahol az első sornál láncszemsor volt, oda kerülnek a pálcák és fordítva.


A sor végére ilyen a mintánk.

Az utolsó szembe 1 egyráhajtásosat kötünk megint.


És fordulunk a következő színnel.


A harmadik sorban az előző két sor láncszemét a mintával összekötjük.
És folytatjuk a már megszokott módon.


A színeket 3 soronként ismételjük.


Ez már az én szőnyegem egy nagyobb darabja, még ez sincs teljesen kész.Ez a visszája.Az utolsó sorban az íveket úgy tüntetjük el, hogy helyükbe 3 kispálcát öltünk az előző sor pálcáira. Szerintem nem bonyulult, talán csak első olvasatra. Ha végigcsinálod a képek alapján, biztosan menni fog!
Remélem világos és érthető, ha nem kérdezzetek!
És bocsi, de most megyek, horgolok egy kicsit:-)
Jó munkát és szép napot!

9 megjegyzés:

ZuccheroFilato írta...

Huha, kellett ez a kis lecke, halvàny gozom nem volt ròla hogyan lehet tobb szinnel horgolni!
Koszi,,,ès vàrom az alkotàsaidat!
Szia
Anikò

nöné írta...

Köszönet az okításért, érthető a dolog! Ezt a mintát nem ismertem eddig, de elraktározom az elkövetkezendő időszakra.

ercsu27 írta...

ÓÓóóóóó, nagyon szuper leírás! Köszi!

Zorka4 írta...

Ez nagyon tetszik, klassz ez a minta, lehet én is megpróbálom majd, úgyis rajtam is kitört horgolásmánia :))

Kangamama írta...

Örülök, hogy nem volt hiábavaló!!

Melinda írta...

Nagyon izgalmas horgolmány!:) És szuper a leírás! Lehet, hogy kipróbálom én is. Köszönöm!:x

Krisztinka írta...

Nem, egyáltalán nem volt hiábavaló! Nagyon klasszul és érthetően írtad le az egész folyamatot, és nagyon klassz lesz a szőnyeged is! :)

Csilla írta...

Nagyon jó ez a suli, imádom az ilyen "szájbarágós" magyrázást, én csak az ilyen tudodm megérteni. Köszi, hogy fáradtál a fotózással. Aranyos vagy.

Edina írta...

Szép napot mindenkinek,csatlakozom az elöttem szolokhóz,ez fantasztikus okitás ,ilyenre lenne szükségem a 2 honapos unokámnak szeretnék horgolni nadrágot vagy rugdalozot,vékony fonalam van 4 szinű mellirozott baby red heart ehez ha tudnátok könnyű érthető mintát nagyon hálásan megköszöném További nagyon szép napot kívánok mindenkinek