2009. június 25., csütörtök

Vacskamati gazdára lel..

Ez a horgolt cica-párna egy születésnapra készült, egy immár négyéves kisfiú megörvendeztetésére..



2009. június 23., kedd

Hideg napokra

Korábban már írtam itt róla, hogy nagyon szeretnék egy kötött takarót. Utána nem sokkal hozzá is fogtam és mostanra készen is lett.
Ez volt a abszolút kikapcsolódós kötés, mert egyáltalán nem bonyolult a mintája és fonál is amivel kötöttem, ami egyébként Rikkelék-féle merino gyapjú, nagyon kellemes, amolyan hálás-haladós anyag.
Mérete: kb. 1,5 x 1 m.
Eredetileg gyerektakarónak szántam, de mivel volt egy csomó fonalam, kötöttem, amíg tartott, így mi is használhatjuk hideg téli estéken.
A tapintása nagyon finom, laza és puha, hála ennek a szép fonalnak (na és persze kicsit nekem is).








2009. június 15., hétfő

Horgolás leírással

Előző bejegyzésemben említettem, hogy horgolni kezdtem. Korábban ez nem állt a szándékomban, de aztán kaptam egy csomó régi horgolós könyvet, füzetet, újságot (de tényleg egy nagy halommal), amit egy kedves ismerősöm mentett meg az eltüzeléstől. Ezekben aztán még több horgolt csoda van, mint kötött. Mivel eddig csak két tűvel ügyködtem, egy egyszerű dolgot akartam horgolni kezdésként, ez a szőnyeg pedig igazán nem bonyolult. Tulajdonképpen a nagyi négyzete is ezen a szisztémán alapul (legalábbis az egyik fajtája), csak ott körbe kell horgolni. Lehet, hogy később azt is megmutatom.

Szóval, az alaplépésektől kezdve:

Csinálunk egy hurkot.


Ezen áthúzzuk a fonalat.

Ez lesz az első szem.


A többi már megy magától. Ez itt egy láncszemsor. A kezdő szemszám 6-tal osztható legyen, mert a minta 2x3 szemet fogyaszt. + 2 szem kell a magasításhoz, ami majd a kövekező sorhoz tartozik.




A következő sort a szélétől a 4.szembe felvett egyráhajtásos pálcával kezdjük, ami a következőkből áll: 1 ráhajtás a tűre (lsd. az előző képet) + beleszúrunk a láncszemsorba és felveszünk egy szemet. Így most 3 szem van a tűn, amit kettőben veszünk le (2x 2 szemet).



A következő egyráhajtásos pálcát a mellette lévő szembe szúrjuk.




A 3-ikat a harmadikba.






Kész az első minta, most jön három láncszem.




És megint háromszor az egyráhajtásos.




Most így néz ki a munka.




Ha széléhez érünk, az utolsó szembe 1 egyráhajtásost készítünk.




Az utolsó két szemet a következő sor színével hurkoljuk le.



A második sorban, ahol a láncszemsor van, 3 egyráhajtásos pálcát horgolunk, de mindegyiket egy szembe szúrjuk bele, méghozzá a legelső láncszemsor középső szemébe.


Ez a második egyráhajtásos.



És kész a második sor első mintája.




Most megint láncszemsor jön 3 szemből. A második sor tehát ugyanúgy működik, mint az első, csak fordítva, ahol az első sornál láncszemsor volt, oda kerülnek a pálcák és fordítva.


A sor végére ilyen a mintánk.

Az utolsó szembe 1 egyráhajtásosat kötünk megint.


És fordulunk a következő színnel.


A harmadik sorban az előző két sor láncszemét a mintával összekötjük.
És folytatjuk a már megszokott módon.


A színeket 3 soronként ismételjük.


Ez már az én szőnyegem egy nagyobb darabja, még ez sincs teljesen kész.



Ez a visszája.



Az utolsó sorban az íveket úgy tüntetjük el, hogy helyükbe 3 kispálcát öltünk az előző sor pálcáira. Szerintem nem bonyulult, talán csak első olvasatra. Ha végigcsinálod a képek alapján, biztosan menni fog!
Remélem világos és érthető, ha nem kérdezzetek!
És bocsi, de most megyek, horgolok egy kicsit:-)
Jó munkát és szép napot!

A Lusta és a Szorgalmas..

A keleti filozófiák szerint minden dologhoz természetes módon hozzá tartozik a maga ellentéte, úgymint pl. a fényhez a sötét, a lenthez a fent, jóhoz a rossz stb. A dolgok csak egymás viszonylatában értelmezhetőek és csak együtt léteznek.

E kettősség bennünk is megvan, egy kötéssel foglalkozó nő alapjában véve szorgalmasnak mondható, hiszen mikor leül pihenni, akkor is tevékeny marad, másrészt lusta is, hiszen ilyenkor a porcicák továbbra is várakozó helyzetbe kényszerülnek. Legalább is nálam a házimunka igen gyakran elvégzetlen, ha valami "izgalmasba" kezdtem.

Én a blogolással is így vagyok, szeretem csinálni, de belelustulok és akkor egy csomó ideig hanyagolom, máskor pedig folyton evvel foglalkoznék.

Szóval ezzel a kis filozofikus kanyarral csak azt akartam mondani, hogy bár rég jelentkeztem, de azért még itt vagyok és alkotások is készülgetnek, amiket hamarosan be is mutatok.

Most egyébként horgolni kezdtem, az első darabom (mi más is mint egy) nagyi négyzete, azaz csak lett volna, de valamit elrontottam, mert a lehorgolt anyag akkora hullámokat vetett, mint piros jelzésű viharnál a Balaton. Aztán belekezdtem másba és hogy más horgolni vágyók is elkezdhessék a következő bejegyzésben közre is adom.



Szép napot mindenkinek!